Η Pax Romana διήρκησε δυόμισι αιώνες και την ακολούθησαν εισβολές βαρβαρικών φύλων όπως οι Γότθοι, οι Ούννοι, οι Άβαροι και οι Σλάβοι οι οποίοι εγκαταστάθηκαν βαθμιαία στη Βαλκανική χερσόνησο.
Αλλάζοντας πολλές φορές κύριο, η Λιγκοβάνη φτάνει στα χρόνια του Βυζαντίου οπότε και γνωρίζει ημέρες ακμής. Παρά τις διαρκείς εμφύλιες διαμάχες, αναπτύσσεται αλλά η ανάπτυξη αυτή διακόπτεται οριστικά το 1430, όταν η Θεσσαλονίκη και μαζί της, όλη η περιοχή της Μακεδονίας, περνά σε τουρκική κατοχή.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα φαινόμενα που σημειώθηκαν στην Λιγκοβάνη κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν η επίμονη προσπάθεια των Τούρκων να φέρουν και να εγκαταστήσουν στην περιοχή ομάδες Τούρκων, κυρίως πολεμικών Γιουρούκων, αλλά και γεωργών και βοσκών, εκτοπίζοντας τον ελληνικό πληθυσμό που ήταν γέννημα – θρέμμα Λιγκοβανιώτες. Στη Λιγκοβάνη εγκαταστάθηκαν 30 οικογένειες Τούρκων (Γιουρούκων) στο βόρειοδυτικό τμήμα του χωριού, χτίσανε τζαμί και σχολείο με δασκάλους Τούρκους και Χότζα και δημιούργησαν δική τους κοινότητα.
Η κοινοτική σφραγίδα της Λιγκοβάνης κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας |
Η αυτονομία της Λιγκοβάνης σταμάτησε με τη δημιουργία των δύο κοινοτήτων (Ελληνικής και Τουρκικής) και ο βίος των κατοίκων της έγινε οικτρότατος.
Η επιτάφιος πλάκα του Λίγκου. |
Η επιτάφιος πλάκα σώζεται στην κεντρική είσοδο του ναού. Είναι οκτάγωνη και πάνω της είναι χαραγμένος ο δικέφαλος αετός.
Το μικρό παρεκκλήσι του Αη Γιώργη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας γίνεται το καταφύγιο των ψυχών, το πραγματικό κέντρο συνάθροισης και ένωσης των Λιγκοβανιωτών. Έτσι διαχέεται μια έντονη θρησκευτική πνοή στους σκλάβους Λιγκοβανιώτες, η οποία επιβάλλει κανόνες στην καθημερινή τους ζωή, κάνει αυστηρότερα τα ήθη και τους αποκαθαίρει.
Η Ξυλόπολη στη Χάρτα του Ρήγα. |
Τίτλος ιδιοκτησίας της περιόδου της Τουρκοκρατίας. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου