Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΓΚΟΒΑΝΗΣ – (ΞΥΛΟΠΟΛΗΣ)


101 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

20  ΙΟΥΝΙΟΥ  1913Μετά την υποχώρηση του εχθρού από το ύψωμα 605 διατάσσεται η προς τα εμπρός προέλαση του συντάγματος για την καταδίωξή του.  Θάβονται οι νεκροί.  Τον δε ταγματάρχη Ιατρίδη έθαψαν στον υπερκείμενο του χωριού Καρατζάκιοϊ  βραχώδη λόφο.  Συντετριμμένοι οι στρατιώτες μας αποχωρίζονται τους γενναίους συντρόφους τους.

Παρακάμπτοντας το ύψωμα 605, ξημερώματα της 20ης Ιουνίου 1913, προχωρούν προς τη Λιγκοβάνη όπου είχε υποχωρήσει ο εχθρός.  Σ’ όλη τη διαδρομή είχαν αφήσει οι Βούλγαροι αποτυπώματα πανικού.  Φυσίγγια, εξαρτήματα οπλισμού και κλινοσκεπάσματα βρίσκονται διασκορπισμένα στο δρόμο, το δε συσσίτιο ολόκληρου λόχου είναι άθικτο.

Ο Συνταγματάρχης Πέτεφ διατάσσει την εκκένωση της  Λιγκοβάνης και μεταφορά των κατοίκων με τα υπάρχοντά τους και των τραυματιών στο Λαχανά για να συνεχίσουν προς το Σιδηρόκαστρο και από εκεί στη Βουλγαρία.  Η ανθρωποθάλασσα αυτή συνοδευόμενη  από ιππικό στρατοπέδευσε έξω από το Σιδηρόκαστρο για ξεκούραση 3 – 4 ημερών, όπως τους ειπώθηκε. 


Την άλλη μέρα οι συνοδοί ιππείς, ενώ ήταν κρυμμένοι σε παρακείμενους λόφους, άρχισαν να πυροβολούν και να φωνάζουν «φευγάτε, οι Έλληνες έφθασαν», τρομοκρατώντας τους χωρικούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα υπάρχοντά τους πανικόβλητοι. 

Όλες οι αποσκευές εκλάπησαν από τους συνοδούς Βουλγάρους.  Οι Λιγκοβανιώτες που εξαναγκάστηκαν και συμμετείχαν σ’ αυτή τη φάλαγγα ήταν 182.  Το γεγονός επιβεβαίωσε το ΕΜΠΡΟΣ της 13ης Ιουλίου. Ενώ από το ΣΚΡΙΠ της 6/7/1913 πληροφορούμαστε ότι οι Λιγκοβανιώτες που εξαναγκάστηκαν να αποχωριστούν το χωριό τους ήταν 123  .

Γύρω της Λιγκοβάνης οι μάχες μαίνονταν ματαίως για τις Βουλγαρικές δυνάμεις, ενώ το χωριό ισοπεδώθηκε.

Την πληροφορία για την καταστροφή της Λιγκοβάνης την κατέγραψε και η εφημερ. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της 19ης Ιουνίου 1913, η οποία σε άρθρο της και με τον τίτλο «ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ» ανέφερε: «…..ο βουλγαρικός στρατός ελεηλάτησε και επυρπόλησε τα χωριά Βογδάντσα ανατολικώς της Γευγελής, Λυγκοβάνη και Ζάροβο βορείως του Λαγκαδά. Εννοείται ότι κατακρεούργησαν άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέροντες, εβίασαν παρθένους κ.λ.π.»